Lär dig spela blackjack

Blackjack är ett väldigt stort spel på casinon, både landbaserade och de man hittar online. Spelet är något alla kan lära sig, och det är bra att veta lite om strategin innan man ger sig i det. Målet med spelet är att få en högre hand än dealern, men det går även att vinna med den lägsta handen möjlig så länge dealern får mer än 21, då man endast jämför sin hand med dealern och inte de andra spelarna kring bordet, till skillnad från ett spel som poker. Korten två till nio är värt lika mycket som det står på kortet, tio, knekt, dam och kung är alla värt tio, och ett ess är värt antingen ett eller elva, beroende på vad som skapar den högsta handen utan att gå över 21. När en hand börjar får varje spelare och dealern två kort var. En av dealers kort delas ut dolt medan alla andra är synliga, åtminstone i den vanliga varianten av blackjack. Spelaren närmast dealerns vänstra sida börjar agerar och man går sedan medsols. Det man kan göra när det är ens tur är som följer:

  • Stanna där man är.
  • Dra fler kort.
  • Dubbla insatsen och dra ett och endast ett kort till.
  • Dela på två kort med samma valör och skapa två separata händer, som var och ett får ett nytt kort, varpå man börjar om från början och gör nya val för varje hand.

Undantaget är om man får blackjack när korten delas ut, vilket är ett ess och ett kort värt tio. Då vinner man omedelbart 1,5 gånger insatsen. Men bara så länge inte dealern också fått blackjack, då får man bara tillbaka sin insats. Drar man kort och får mer än 21 förlorar man direkt och turen går vidare till nästa spelare. När alla spelare har agerat vänder dealern på sitt dolda kort, och om värdet av handen är lägre än 17 drar dealern kort tills handen blir värt 17 eller mer. Efteråt jämför alla sin hand med dealern, den som har mindre än dealern förlorar, den som har lika mycket får tillbaka sin insats då det blir oavgjort, och den som har mer än dealern vinner lika mycket som de satsat. Strategi i blackjack handlar helt enkelt om att veta vilket det statistiskt bästa valet är, något det finns tabeller som beskriver. Man tittar då bara efter vilka kort man själv har och vilket kort dealern har öppet. Sedan hittar man raden och kolumnen där dessa två möts i tabellen för att se vilket det bästa möjliga draget egentligen är.